Gratis: 10 waardevolle meer-geld-overhouden- tips

die jij als Sociaal Werker eenvoudig en snel kunt delen op je Facebookpagina

Eerste hulp!

Waar moet je beginnen als cliënten financiële problemen hebben? Naast financiële problemen is er vaak meer aan de hand dus waarschijnlijk heb je je handen er vol aan. Ik help je graag op weg:

Administratie
De basis is een goede administratie zodat cliënten kunnen vinden wat ze nodig hebben bijvoorbeeld voor het aanvragen van voorzieningen. Kunnen ze dit zelf? Of is er iemand in hun netwerk die ze daarbij kan helpen? Naast de Geldacademie werk ik bij Welzijnsorganisatie Andes, daar heb ik een Formulierenbrigade opgericht, vrijwilligers die o.a. helpen bij het ordenen van administraties. Ze zijn goud waard. Misschien kun je in jouw werkgebied Humanitas inzetten of een andere organisatie?

Schulden
Schulden zijn vaak complex maar er is een website waar klanten veel aan hebben: www.zelfjeschuldenregelen.nl
Deze website is relatief onbekend terwijl het zo handig is, er staat een stappenplan op en voorbeeldbrieven.

Achterstanden bij de zorgverzekering
Ken je www.zorgverzekeringslijn.nl, jij kunt ze bellen maar je cliënt zelf ook. Ze geven superinformatie over achterstanden bij zorgverzekeringen. Ze geven ook workshops aan o.a. sociaal werkers, een aanrader!

Wanneer helpen en wanneer acherover leunen?
Zelfredzaamheid is belangrijk maar als cliënten schulden hebben kan het soms handig zijn om ze extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het ordenen van de administratie of het telefoneren met een schuldeiser. Een extra ‘reminder’ sturen vlak voor jullie volgende afspraak kan ook geen kwaad. Mensen met schulden hebben hun hoofd ‘vol’.

Overzicht
Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven, heb je een handig overzicht nodig? Mail mij, ik stuur je er één per mail!

Meer inkomsten
Weet je hoeveel geld er blijft liggen omdat cliënten geen gebruik maken van voorzieningen die er zijn, hetzij in de gemeente waar ze wonen, hetzij qua belastingen? Er zijn cliënten die denken dat, als ze geen recht hebben op huurtoeslag, ze ook geen recht hebben op zorgtoeslag. Zeker de moeite waard om te checken.


Over Andrea

Mijn naam is Andrea ter Veld, KIWA-gecertificeerd schuldhulpverlener en budgetcoach. In 2016 heb ik de Geldacademie opgericht, mijn missie is financiële problemen in gezinnen te voorkomen. Sinds 2011 werk ik als budgetcoach bij een welzijnsorganisatie en ik heb gezien wat het hebben van financiële problemen met mensen doet. De Geldacademie heb ik opgericht om mijn expertise te kunnen delen met sociaal werkers. Op die manier kunnen we samen financiële problemen voorkomen.